Historik

Historik

Idén om en hantverksmarknad föddes en höstdag i mörkaste november. En julmarknad? En skördemarknad? Eller helt enkelt en bymarknad!

Vintern 2001 träffades ett entusiastiskt gäng från Härnevi Hembygdsförening, en gång i månaden för att kläcka idéer, lös problem och utforma det som skulle visa sig bli Härnevi Bymarknad. Många funderingar skulle diskuteras innan vi skulle våga tro att vi skulle kunna fylla vår vackra by i Rotbrunna med hantverkare och besökare från stan.

Skulle vi kunna stänga av vägen? Kan man köra folk i traktor och kärra till kyrkan där vi skulle ha fik? Kanske man skulle kunna ha konsert i kyrkan? Skulle vi kunna ordna en auktion?
Ja, tänk vad mycket som går att lösa om man bara vill. Ju fler som fick höra talas om idéerna, ju fler ville hjälpa till! De äldre i trakten imponerade mest. De som tror att bönder tycker att det ska vara som det alltid ”varit” har inte varit i Rotbrunna…

Nåväl, den stora dagen kom och allt var planerat in i minsta detalj! Det var bara två bekymmer, på morgonen var det Sverige – Senegal match i fotbolls-VM och regnet duvade över hela Rotbrunna. Men gudarna var med oss, åtminstone delvis. Ingen såg nog matchen den morgonen, förberedelserna var för intensiva. Men 10:45 en kvart innan marknaden skulle börja, skingrades molnen och solen tittade fram. Det blev en fullkomligt fantastisk dag. Besökarantalet överskred alla förväntningar. Besökarnas uppskattning likaså. På den vägen är det. Bitna Härnevibor har vant sig vid sin marknad som bara blir större och större för varje år.

2003 tillkom en veterantraktorutställning och på något vis var det den sista pusselbiten till en riktigt genuin bymarknad.

Ev. vinst från Bymarknad går tillbaka till de lokala föreningarna och resten går till eventuella projekt i bygden.